Anonyme og ikke-anonyme sæddonorer

Hos Cryos kan du vælge mellem både anonyme og ikke-anonyme sæddonorer. Beslutningen om, hvorvidt du skal vælge en anonym eller en ikke-anonym donor er meget individuel og kan påvirkes af både personlige præferencer, overbevisning og lovgivningen i det land, hvor du er i behandling.

Når du vælger sæddonor, skal du først og fremmest overveje, om du skal vælge en anonym eller en ikke-anonym donor. Beslutningen kan være baseret på etisk overbevisning eller personlige omstændigheder, men kan også afhænge af de lovgivningsmæssige begrænsninger i det land, hvor du er under behandling.

Anonyme og ikke-anonyme sæddonorer

Selv efter 30 år med sæddonation er spørgsmålet om donorens anonymitet eller ikke-anonymitet stadig genstand for mange diskussioner over hele verden. Det betyder, at nogle lande tillader, at der bruges både anonyme og ikke-anonyme donorer, og andre lande tillader kun den ene eller den anden type. 

For at sikre at du overholder reglerne, anbefaler vi, at du kontrollerer bestemmelserne i dit behandlingsland, inden du beslutter dig for en donor. Din fertilitetsklinik kan normalt informere dig om de aktuelle bestemmelser. Du er også velkommen til at kontakte Cryos’ kundeservice.

Hverken anonyme eller ikke-anonyme donorer har forældremyndighed over donorbørn og har accepteret ikke at opsøge donorbørnene.

Anonym donor

Donoren har selv valgt at være anonym. Du kan ikke kontakte en anonym donor, og hvis du vælger en anonym donor, får du aldrig mere information om ham end den, der allerede er givet i hans donorprofil. Cryos afslører aldrig donorens identitet.

Donoren har selv valgt at være anonym, og han har accepteret, at han ikke må kontakte potentielle donorbørn. Via aftalebetingelserne accepterer kunden på samme måde, at hun ikke vil forsøge at kontakte donoren i fremtiden.

Ikke desto mindre indeholder donorsæd DNA, og derfor er der altid en risiko for, at donorer, kunder og børn kan spore eller blive sporet via DNA-analyse, hvilket kan krænke privatlivet.

Hvorfor skal du vælge en anonym donor?

Der kan være flere grunde til at vælge en anonym donor. Du vil måske ikke vide for meget om donoren eller har intet ønske om, at dit barn møder ham i fremtiden. Nogle familier ser sæddonation som en måde til at opfylde drømmen om en familie, og derfor ønsker de ikke, at donoren fremtidigt skal spille en rolle i barnets liv. Andre vælger kun en ikke-anonym donor på grund af bestemmelserne i deres land. Uanset årsagen er beslutningen meget personlig, og du er den eneste, der ved, hvilken beslutning der er den rette for dig.

Ikke-anonym donor

En ikke-anonym donor kan identificeres, og donorbarnet vil have mulighed for at modtage identificerende oplysninger om donor, når han eller hun bliver ældre – i de fleste lande 18 år. Donoren har valgt at være ikke-anonym, og han har accepteret at blive kontaktet af sine donorbørn. Selvom donoren har accepteret, at han må blive kontaktet, påtager Cryos sig ikke noget ansvar, hvis donoren ændrer mening og ikke vil kontaktes i fremtiden. 

Når barnet bliver 18 eller den alder, der gælder i landet, får han/hun mulighed for at få identificerende oplysninger om donor fra Cryos og kan derefter vælge at kontakte ham.

For at få oplysningerne om donoren skal barnet kunne dokumentere, at han/hun er resultatet af en behandling med donorsæd fra en bestemt ikke-anonym Cryos-donor. 

Derimod vil donoren aldrig modtage oplysninger om dig som kunde eller om donorbarnet. Det er derfor helt op til barnet, om han/hun vil søge kontakt med donoren eller ej.

Hvorfor skal du vælge en ikke-anonym donor?

Årsagen til at vælge en ikke-anonym sæddonor er forskellig fra person til person. En af årsagerne kan være, at man ønsker at give barnet mulighed for at bestemme selv, om han/hun vil kontakte donoren i fremtiden.

Ved at vælge en ikke-anonym donor får barnet muligheden for at få mere at vide om donoren end det, der står i donorprofilen.

For nogle donorbørn er det vigtigt at vide så meget som muligt om deres genetiske arv. I nogle tilfælde kan valget af en ikke-anonym donor være en stor hjælp for barnet. Andre donorbørn ønsker aldrig at kontakte donoren, selvom de måske er glade for at have muligheden for det.

Donorens beslutning

Når en donor begynder at donere sæd hos Cryos, vælger han, om han vil være anonym eller ikke-anonym. Når han har taget sin beslutning, kan den ikke ændres. 

Donoren får grundig information, der hjælper ham til at tage beslutningen. Han har også mulighed for at diskutere valget med vores erfarne donorkoordinatorer, der hjælper ham til at forstå konsekvenserne af hans valg fuldt ud.

Det er meget vigtigt for Cryos, at alle sæddonorer forstår og har det godt med deres beslutning – den har nemlig konsekvenser for både dem selv og for donorbørnene.