Kunstig befrugtning, MOT og fertilitetsbehandling

Hvad er den forventede graviditetsfrekvens ved brug af donorsæd?

Den akkumulerende graviditetsfrekvens bør være ca. 10-40% efter den første behandling og ca. 15-60% efter anden behandlingscyklus, etc. med en total på ca. 50-70% efter seks behandlingscykler og ca. 60-80% efter 12 behandlingscykler. Men graviditetsfrekvensen er forskellig fra klinik til klinik og påvirkes af patienttypen (specielt alder) og behandlingsmetoderne. En dansk universitetsklinik rapporterede en gennemsnitlig graviditetsfrekvens på 22,3% for 1131 cyklusser (øget fra 12,9% i 1990 til 34,6%).

Leverer I til private kunder?

Cryos International Denmark er en sædbank, der styres af dansk lovgivning, og fra den 1. juli 2018, må den ikke længere levere til andre end godkendte vævscentre, fertilitetsklinikker, hospitalsafdelinger og autoriserede sundhedspersoner. 

Hvad er MOT (motilitet)?

MOT er forkortelse for motilitet og betyder sædens evne til at bevæge sig. En MOT20 betyder, at der ifølge WHO-standarden er mindst 20 millioner motile sædceller pr. ml i prøven efter optøningen.

Vi opererer med følgende kvaliteter:

  • Intra-cervikal insemination eller uvasket sæd:
    ICI-MOT5, ICI-MOT10, ICI-MOT20, ICI-MOT30, ICI-MOT40 og ICI-MOT50

  • Intrauterin insemination eller vasket/renset sæd:
    IUI-MOT5, IUI-MOT10, IUI-MOT20, IUI-MOT30, IUI-MOT40 og IUI-MOT50

Hvad er vaginal/intracervikal insemination (ICI)?

Intracervikal insemination (ICI) er en vaginal insemination, hvor sæden insemineres i indgangen af den cervikale kanal.

ICI udføres med rå (uvasket) sæd med dens indhold af sædplasma, prostatasekret, osv. Rå sæd er ikke sterilt og på grund af indholdet af prostaglandin, må det ikke bruges til en intrauterin insemination (IUI).

Graviditetsfrekvensen for ICI varierer fra 20-25% for unge, raske kvinders første behandling til mindre end 5% for ældre kvinder. Hvis der ikke opnås graviditet efter 3-6 behandlingscykler, anbefaler vi mere avanceret behandling som fx IUI eller IVF (in vitro befrugtning).

Hvis uvasket ICI-sæd ikke fås fra din foretrukne donor, så kan IUI-klar sæd bruges i stedet.

Hvad er en intrauterin insemination (IUI)?

Intrauterin insemination (IUI) er en insemination hvor sæden insemineres direkte i livmoderhulen. Dette gøres på en klinik. Videnskabelige undersøgelser har vist en tre til fire gange højere graviditetsfrekvens ved IUI end ved vaginal/cervikal befrugtning (ICI).

Før IUI kan foretages, skal sæden forberedes ved hjælp af swim-up eller gradient-centrifugering for at fjerne prostaglandiner (fra prostata) og bakterier fra sæden. ICI-strå skal altid forberedes. Hvis dette ikke sker, kan patienten reagere negativt eller få alvorlige kramper.

Cryos tilbyder IUI-klar sæd, der er forberedt og klar til brug til IUI-behandling.