Anonym eller Ikke-anonym sæddonor

Hvis du vil være sæddonor, skal du vælge, om du vil være Anonym eller Ikke-anonym donor. Her kan du læse om forskellen.

Når du bliver godkendt som sæddonor, skal du tage beslutningen om, hvorvidt du vil være Anonym eller en Ikke-anonym donor. Når du først har taget beslutningen, er det ikke muligt at ændre den. Derfor er det vigtigt, at du tager dig tid til at overveje det rigtige valg for dig.

Sæddonor der vælger mellem Anonym og Ikke-anonym

At være Anonym sæddonor

Hvis du vælger at være Anonym sæddonor, vil ingen kunne kræve, at Cryos videregiver identificerende oplysninger om dig – hverken forældre, børn, familie eller nogen anden vil kunne få adgang til din identitet igennem Cryos. Ligeledes skriver du selv under på, at du ikke vil forsøge at kontakte eventuelle donorbørn.  

Hvis du vælger at blive Anonym donor, betyder det dog ikke, at du aldrig vil kunne blive identificeret. Sæd indeholder DNA, og derfor vil der altid være en chance for at donorer, recipienter og børn kan blive fundet via en DNA-analyse. Det betyder, at beskyttelsen af personlige data ikke kan garanteres. Cryos vil dog aldrig videregive identificerende information om dig til donorbørn og deres forældre.

At være Ikke-anonym sæddonor

Som Ikke-anonym sæddonor vil eventuelle donorbørn kunne kontakte Cryos for at få identificerende oplysninger om dig, når de fylder 18 år. På den måde vil donorbørn få muligheden for at vide mere om deres biologiske ophav, hvilket kan skabe tryghed for nogen. Det er selvfølgelig op til dig, hvilken form for kontakt du ønsker.

Hvis du er under 25 år og ønsker at blive en Ikke-anonym donor, vil en af vores sundhedspersoner tale med dig under godkendelsesprocessen for at være sikker på, at du har overvejet dit valg og forstår, hvad det indebærer.  

I denne video kan du lære mere om hvilke beslutninger, du skal tage som sæddonor hos Cryos, inklusiv valget mellem at være Anonym og Ikke-anonym donor.

Du er sikret mod faderskab

Uanset om man er Anonym eller Ikke-anonym sæddonor, sikrer loven dig mod faderskab i alle tilfælde. Det betyder, at du aldrig vil blive betragtet som juridisk far til donorbørn, der bliver undfanget med dine donationer ifølge den danske Børnelov.

Overvejer du stadig dit valg?

Vi ved at beslutningen kræver en del overvejelse. Derfor står vi selvfølgelig til rådighed, hvis du har lyst til at snakke med os om dit valg. Du er altid velkommen til at kontakte os eller tale med os i en af vores afdelinger i Aarhus, Aalborg, København eller Odense.